Op dinsdag 14 januari 2025 organiseert SNIV een bijeenkomst bij het RIVM in Bilthoven (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9). We nodigen u van harte uit om aan deze SNIV-dag deel te nemen.
De dag is gratis en er wordt accreditatie aangevraagd bij Verenso, V&VN, NVAVG, VHIG en NVMM.
Het thema van deze SNIV-dag is “Inzicht in Infectiepreventie en Verdiepend Onderzoek na Surveillance”.
Verpleeghuizen die deelnemen aan SNIV voeren namelijk surveillance uit naar infectieziekten, handhygiëne en antibioticagebruik. Dit geeft inzichten maar tegelijkertijd roept inzicht ook vragen op. Tijdens de SNIV-dag gaan we met een aantal presentaties in op deze vragen, tot welke onderzoeken hebben deze vragen geleid en wat zijn de resultaten tot nu toe.
Waar: RIVM in Bilthoven
Start: 10 uur
Afsluiting: 15 uur
Aanmelden kan t/m 16 december 2024!
In de ochtend komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Infectiepreventie en Antimicrobiële resistentie in de gehandicapten zorg; wat weten we? | Soemeja Hidad)
- De status van infectiepreventie in verpleeghuizen, hoe meet je dat? | Kati Halonen
- UWI-onderzoek in een verpleeghuis. | Annet Tackenkamp en Hilde Beukema
- Huidinfecties veroorzaakt door schimmels; wie is de boosdoener? | Auke de Jong
In de middag worden er na de lunch een aantal workshops aangeboden, de onderwerpen van de workshops zijn:
1. De toekomst van de infectieziekten surveillance in de langdurige zorg | Robyn Koster
De incidentie module van SNIV bestaat sinds 2009. Tijd om de module onder de loep te nemen: waarom zou jij wel/niet aan de module mee willen doen? Hoe kan de module nog aantrekkelijker gemaakt worden met relevante resultaten voor jou en voor de gehele langdurige zorg?
Wil je meedenken met SNIV geef je dan op voor deze workshop. In een focusgroep opzet bespreken we de toekomst van de incidentiemodule en mogelijkheden voor surveillance van infectieziekten in de gehandicaptenzorg. We zijn op zoek naar jouw input!
2. Antibiotica gebruik, welke resultaten heb je nodig voor de volgende stap | Anja Haenen
Er is steeds meer interesse voor antibiotica gebruik in de langdurige zorg. Met de SNIV-antibiotica module krijgen instellingen inzicht in het antibioticagebruik. Deelnemende instellingen ontvangen namelijk een terugrapportage met eigen resultaten in vergelijking met de landelijke resultaten. Maar als je een stap verder wil en aan de slag gaat met antimicrobial stewardship welke resultaten heb je dan nodig? Wat zijn jouw wensen t.a.v. de terugkoppeling van antibiotica gebruik. Schrijf je in voor deze workshop als je aan de slag wil met antibiotica gebruik in jouw instelling en tegelijkertijd SNIV helpt met een terugrapportage maken die aansluit op jouw behoeften.
3. Wanneer is er sprake van een infectie? | Kati Halonen
De definities van infecties die geregistreerd worden in SNIV staan in de protocollen. Maar hoe pas je die definities toe? SNIV ontwikkelde een e-learning met casussen daarvoor. Schrijf je in voor deze workshop om de casussen te maken en te bespreken en ontvang na afloop een certificaat dat je de e-learning hebt doorlopen.
4. Hoe maak ik overzichten van mijn data met de rapportagetool OSIRIS | Jan Polman en Rudy Hertoys
De registratiedata voor SNIV wordt via OSIRIS naar het RIVM gestuurd. Instellingen ontvangen een terugrapportage vanuit SNIV met landelijke data maar instellingen kunnen ook zelf een overzicht maken van hun eigen data. Dat kan met de rapportagetool van OSIRIS. In deze workshop leer je hoe je met de download uit de rapportagetool van OSIRIS overzichten maakt voor je eigen instelling om te monitoren en verbeteren.
|